Energie-Blog

André Jurres

about

Het telecomtijdperk (1991-2022)

In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera(toen gekend als Telecom Finland) en Proximus(toen bekend als Belgacom) in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en glasvezelnetwerken werden gebouwd.  Door op het unieke moment van liberalisering in andere landen te werken, vergaarde hij heel wat kennis die tot op vandaag nuttig is.  De groeipercentages voor zowel mobiel als Internet gingen sinds de lancering letterlijk door het dak. De meest optimistische scenario’s voorspelden dat 40% van de bevolking deze nieuwe vormen van communicatie zouden gebruiken, de rest is geschiedenis. André had de leiding over projecten en ondersteun tegelijk lokale directies in het definiëren van hun strategie. Er werd voor meer dan 500 miljoen euro geïnvesteerd.  Alleen als team en dankzij vele collega’s was dit mogelijk, zijn speciale dank gaat uit naar Jacques, Gregory, Linda, Guy, Marc, Hein, Alain, Dirk, Ami, Irene, Nicole, Shirley en nog vele andere collega’s die het succes mee mogelijk maakte.

 

Het energietijdperk - WattPlus/Essent Belgium (2001-2007) 

In 2001 vroeg een zakenvriend in Maastricht André om voor hem en zijn directie een strategie te ontwikkelen om de liberalisering in de energiemarkt aan te pakken. André richtte daardoor eind 2001 het energiebedrijf WattPlus op. Binnen de acht weken werd de eerste klant verwelkomd. Samen met een team van starters breidde hij in het voorjaar van 2002 de strategie uit naar de consumentenmarkt die ook zou worden vrijgemaakt. WattPlus in Vlaanderen als allereerste met groene stroom op de markt waar alle gezinnen vanaf dag één gebruik van konden maken. Toen André stopte bij Essent Belgium maakte het bedrijf meer dan 20.000 gezinnen klant per maand en bedroeg de omzet al meer dan 250 miljoen euro. Speciale dank gaat uit naar het startteammet o.a. Ferenc, Fonny, Jan, Robert, Benoit en de vele collega’s.

 

NPG Energy (2007-2017)

Vanaf 2007 bereidde André samen met Jacques de lancering van een nieuw bedrijf voor om lokale ontwikkelaars te helpen bij de realisatie van hun duurzame energieprojecten in de Benelux. Bij de eigenlijke start in 2008 van NPG Energy werd er voor meer dan 100 miljoen euro eigen middelen geïnvesteerd. Vandaag groeit NPG verder onder de vleugels van Enovos, het Luxemburgse publieke energiebedrijf. Ook hier een speciale dank aan de inzet van de vele collega’s, partners en mede-investeerders, Carolien, Frank, Roger, Philippe, Christijn, Mina, Nico, Maarten, Jean, Ivan, Guido, Peter, Anthony en nog vele andere toffe professionals.

 

André Invest - Volt Energy (sinds 2016)

Naast mijn operationele activiteiten maakt André graag tijd voor studies die hij aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stelt om hun meer inzichten of ideeën te geven in onze markten. Zo ging de studie "Back to the Future" over het gebruik van nieuwe technologie om steenkool efficiënter te gebruiken dan voorheen. Verder werd ook ingegaan op de waarde van kerncentrales in België. Andere studies over nieuwe oplossingen in energie efficiëntie door gebruik van artificiële intelligentie worden nu in de markt gelanceerd.

Sinds tien jaar neemt André deel aan energie summits zoals EPG, Renewable Europe in wisselend Praag, Wenen en Londen waar in enkele dagen vele industriële spelers ingaan op de ontwikkelingen van de energiemarkt. Daarnaast is André ook bestuurder en commissaris (bestuurder) bij diverse bedrijven in België en Nederland.

 

Het waterstoftijdperk (2020 - ....)

In 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen.
Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is om in West-Europa in verschillende groenewaterstoffabrieken te investeren
en die te gaan ontwikkelen, investeren, bouwen en uitbaten (www.volth2.com). Verschillende locaties in Nederland en Duitsland zijn al in
ontwikkeling. Tegen het eind van dit decennium wordt er gemikt op een productiecapaciteit van 500 tot 800 MW.

Over André Jurres

André Jurres (1963) heeft een technische en een marketing achtergrond. Hij heeft ruim dertig jaar professionele ervaring in media-, multimedia-, telecommunicatie- en energiesector.

Aan het begin van zijn loopbaan specialiseerde hij zich in het management van multimedia en turnkey projecten. Nadien werd hij verantwoordelijk voor de ontwikkeling, bouw en uitbating van telecomoperatoren in Frankrijk, Rusland en Nederland bij bedrijven zoals TeliaSonera en Belgacom.

In november 2001 richtte André Jurres WattPlus/Essent Belgium op. Met deze nieuwe energieleverancier wilde hij actief mee werken aan een succesvolle vrijmaking van de Belgische markt.

Van september 2002 tot september 2006 was hij CEO van Essent Belgium.

Van 2007 tot september 2017 legde hij zich toe op de ontwikkeling, financiering en uitbating van nieuwe duurzame energieprojecten als co-oprichter van NPG energy, vandaag is NPG Energy. Vandaag is NPG Energy onderdeel van de Luxemburgse energiemaatschappij Enovos.

Sinds oktober 2017 werkt André via zijn vennootschap Volt Energy (www.voltenergy.eu) om nieuwe initiatie te ontwikkelen. In juni 2020 richtte Volt energy het bedrijf Volth2 op. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van grootschalige productie van groene waterstof. Doel is om in West-Europa in verschillende groenewaterstoffabrieken te investeren en die te gaan ontwikkelen, bouwen en uitbaten (www.volth2.com). Verder verleent hij advies aan verschillende beleidsmakers en politici over energievraagstukken die moeten leiden tot een betere liberalisering. Tevens begeleidt en investeert hij in diverse bedrijven.

André is tevens auteur van diverse studies zoals Back to the Future (over schone kolen technologieën en de prijs van onze kernenergie). Sinds 2006 heeft André een energie-blog waar hij regelmatig zijn visie geeft over actuele thema's ( www.energie-blog.com ).

André's motto is: haal het maximum uit je dag!

 

 

 

Over Energie-Blog

Energie-blog.com is een blog met als onderwerp energie. Op dit platform voor hoofdzakelijk de electriciteits- en gasmarkt worden zaken besproken zoals trends, nieuwe regel- en wetgeving, technische ontwikkelingen en discussies. De bedoeling is om een blog te bouwen waar iedereen die actief is in onze markt meewerkt aan transparante en correctie informatie zodat onze industrie beter begrepen wordt. Alle ideeën omtrent uitbreiding en verbetering van onze energieblog zijn uiteraard welkom.
Tot blogs,

André Jurres

andre.jurres@voltenergy.eu

 • Waterstoftijdperk

  In 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is ....


  Lees meer
 • NPG energy

  Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


  Lees meer
 • André invest

  Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....


  Lees meer
 • NPG energy

  Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


  Lees meer
 • Energy age

  In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...


  Lees meer
 • De Telecom age

  Periode 1991-2002
  In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...


  Lees meer