Energie-Blog

André Jurres

Dit jaar gaan we weer enkele interessante ontwikkelingen krijgen op de Belgische energiemarkt die ieder op zich weer nieuwe investeringen op gang kunnen brengen.

Een eerste verandering gaat de verkoop van Nuon België zijn die zich na de zomer mag verheugen op een nieuwe aandeelhouder. De reden om Nuon België van de hand te doen heeft vooral te maken met de strategische focus van Vattenfall die de tering naar de nering dient te zetten. De met zware schulden belaste energiereus plooit zich terug op zijn kernmarkten onder andere door druk van zijn aandeelhouders in Zweden. De hoge prijs waarvoor Nuon verkocht werd aan Vattenfall was zowat de nekslag voor een bedrijf dat al enige tijd in moeilijker vaarwater was terechtgekomen door zijn Duitse activiteiten (lees deze hadden ze ook duur gekocht met garanties van de Zweden).

Daarboven op komt nu ook nog de aangekondigde uitstap in kernenergie in Duitsland die zowel voor RWE, E.on, maar ook voor Vattenfall slecht nieuws zijn. Er zullen wederom miljarden afschrijvingen dienen te gebeuren en anderzijds ook nieuwe investeringen nodig zijn in Duitsland om het verlies van productie te compenseren.

De verkoop van Nuon België aan een hopelijk sterke partij kan ook betekenen dat deze opnieuw gaat overwegen om te gaan investeren in eigen productie die we in België hard nodig hebben. Hiervoor heb je bedrijven nodig met een sterke balans en dat was nu niet het geval. Een goed voorbeeld was de beslissing om de bouw van een centrale in Wallonië (Geneffe 400MW) te schrappen na een jarenlange voorbereiding en zelfs al na het bekomen van de vergunning. Dit geldt trouwens niet alleen voor Vattenfall want ook RWE heeft dit onlangs beslist voor zijn site te Genk. De aankondiging deze week dat RWE zich terugtrekt uit de centrale op de site van BASF (daar hadden ze 50% in een 400 MW centrale tesamen met GDF/Suez/Electrabel) is een verder bewijs van de terugtrekkende beweging uit onze Belgische markt. Trouwens ook RWE is hard getroffen door de beslissing van de Duitse regering vermits ook zij verschillende kerncentrales hebben. Men hoort zelfs al interesse van bijvoorbeeld Gazprom om bijvoorbeeld E.on te kopen, een ding is duidelijk dit zal ook gevolgen hebben voor onze Benelux-markt.

Een andere belangrijke gebeurtenis is de versnelling die nu lukt te zijn gegeven in de opstart van een Vlaams energiebedrijf, hoewel de waarheid dient te gebieden dat het woord energiebedrijf enigszins misleidend kan klinken. Nee, dit bedrijf gaat geen stroom of gas verkopen aan klanten, maar eerder ondersteunend werken in diverse delen van onze industrie.

Dit is natuurlijk mijn mening, maar de overheid moet vooral in deze fase investeringen stimuleren in nieuwe duurzame innovaties en dit in samenwerking met de privésector. De economische impact van een overheid die publieke fondsen gaat aanwenden om in een geliberaliseerde markt te gaan acteren dient op voorhand waar mogelijk goed onderzocht te worden.   

Het initiatief komt echter op een goed ogenblik daar ons federaal energiebeleid zo goed als niet bestaat en we dringend initiatieven dienen te lanceren om de investeringen op gang te brengen die al jaren achterblijven. De dominante marktpartij(en) hebben er minder belang bij dat er nieuwe decentrale oplossingen komen en dat het verbruik naar beneden gaat gezien dit tegen hun belang ingaat. Dit jaar volgt er zeker nog meer over.