Energie-Blog

André Jurres

Toeval of niet, het stof rond het akkoord over het langer openhouden en heropstarten van kerncentrales tussen de Oude Dame (Electrabel/GDFSUEZ of nu met de nieuwe naam Engie) is nog niet gaan leggen of het zit er weeral bovenarms op.

De branden volgen elkaar snel op nu in Tihange en men kan gerust stellen dat toeval hier ver te zoeken is. Geruststellend kan men al deze incidenten niet noemen voor de lange termijn en ze bewijzen ook dat oude techniek meer risico's inhoudt. Het is zoals een vliegtuig uit de jaren zestig/zeventig waar men per se wilt mee blijven vliegen. Zolang je maar onderdelen blijft vervangen best mogelijk alleen worden de kleine ongemakken steeds groter.

Kijk je naar alle vliegtuigmaatschappijen dan kun je toch gerust stellen dat na dertig jaar trouwe dienst deze vaak uit dienst worden genomen wegens het behalen van een aantal vlieguren.

Nu kun je beide technologieën niet zomaar op een hoop gooien, maar de principes blijven wel overeind. Een kerncentrale werkt gedurende dertig jaar meer dan 8000 uren op vollast per jaar en dan is het gewoon op. De reden waarom men de levensduur in het algemeen blijft verlengen is een van financiën, men ziet met lede ogen dat de bouw van nieuwe kerncentrales onbetaalbaar is geworden zonder lange termijn staatssteun (Engeland, 35 jaar zware subsidie noodzakelijk) en komt een eigenaar al snel in de verleiding om ze maar langer open te houden.

Het bedrag dat de Oude Dame jaarlijks dient te betalen om alle kerncentrales langer open te houden is een peulschil in verhouding met het bouwen van nieuwe centrales. Het vervangen van 5500 MW kerncentrales veegt men niet weg met dertig miljard euro.

Er is ook geen enkele echte druk om de centrales te sluiten ondanks de vele politieke beslissingen om dit wel te doen, voor de eigenaar van deze centrales bewijst het succesvol langer openhouden van Doel 1 en 2 dat sluitingsdatums zeer flexibel zijn en heronderhandelbaar.

Dat Nederlandse specialisten de oude kerncentrales eens komen controleren is best te begrijpen vermits de kerncentrales in Doel op een boogscheut van Nederland staan. Trouwens staat Borssele ook niet vlak bij de grens? Ook Frankrijk heeft dit soort lakbare praktijken toegepast in het verleden en dat getuigd niet direct van goede burenzin.

Ook dit incident zal wel weer overwaaien waarbij moet gezegd worden dat zaterdagochtend de Nederlandse media wel al berichten over de brand had, maar in de Belgische media op dat ogenblik geen enkele melding? Wellicht zijn we het al zo gewoon geworden met alle incidenten dat het zelfs geen nieuws meer is . In ieder geval zijn deze centrales geen wissel op de toekomst voor onze energiehuishouding en dienen we een strategie te ontwikkelen waardoor deze oude centrales zo snel als mogelijk dicht kunnen.