Energie-Blog

André Jurres

Het lijkt toch weer crescendo te gaan, de energiemarkt is blijkbaar booming business.  Naast mijn normale activiteiten ben ik deze week frequent gevraagd om mijn mening met als gevolg dat anderen ook een mening krijgen over mijn mening.  Dat energie moeilijke materie blijkt te zijn is duidelijk als je ziet dat fouten zich vaak herhalen.  Dat er meer liberalisering nodig is in de energiesector is nu wel in heel het politiek spectrum duidelijk, de weg erna toe blijft een groot mysterie.  De op handen zijnde nieuwe energietaks om de begroting te doen kloppen is water naar de zee dragen, wellicht is de begroting er op korte termijn mee gebaat maar een goed doordacht beleid voor de energiesector is er de dupe van. 
Dat de dominante marktpartij niet zomaar zal accepteren dat alleen zij de begroting sluitend moeten maken is voor de hand liggend, er zal een prijs moeten betaald worden.  De prijs zou wel eens een betere liberalisering kunnen zijn of vooral het uitblijven ervan.  De taksen die de laatste jaren zijn geïntroduceerd zouden toch een voorbeeld moeten zijn dat zij voor veel problemen kunnen zorgen als ze niet goed doordacht zijn, de Elia taks als lijdend voorbeeld!
De telefoon stond deze week niet stil met mensen uit alle richtingen die mee willen bouwen aan een betere energiemarkt.  Zelf hoop ik gewoon dat we na 23 maart nog een regering hebben want dat is een belangrijke pijler van vooruitgang in een sector die nog een lange weg te gaan heeft.  Zelf ben ik tevreden met de vooruitgang die we boeken met de nieuwe ploeg waar we aan bouwen.  Nieuwe mensen zorgen altijd weer voor dynamiek en trekken je mee in hun snelheid.  In de ontwikkeling van groene stroom productie boeken we mooie vooruitgang met het eerste project waar we mee bezig zijn, namelijk het financieren van een eerste windmolenpark.  De financiering van een dergelijk project vergt vele meetings en geduld.  De doorlooptijd van een dergelijk project is toch een kleine vier jaar door het ingewikkelde vergunningsproces.  Dit geldt trouwens voor de meeste productieprojecten die door de lange termijn ook nog eens het risico lopen om onderweg te sneuvelen.