Energie-Blog

André Jurres

Weer een boeiend energiejaar dat voorbij is. Toch goed om even stil te staan bij het afgelopen jaar, maar vooral vooruit te kijken naar wat ons 2013 gaat brengen (of wat we plannen te gaan doen).

Dat onze sector in het licht staat hoeft geen betoog en het is te verwachten dat dit niet gaat veranderen.  Wat mij vooral blijft opvallen is de onvoorspelbaarheid van onze sector en de vele mensen die proberen (tevergeefs en bij die velen ben ik ook natuurlijk   om toch vooruit te kijken.

Wat een contrast tussen realiteit (op het eerste zicht) en voorspelling hebben we gezien op de aangekondigde forse prijsstijgingen voor elektriciteit en gas.  In plaats van 15 tot 20% prijsstijgingen per 1 januari krijgen we van zowat alle leveranciers prijskortingen rond de oren geslagen van 60 tot enkele honderden euro's.  De delta is 25 tot 35% verschil!

Fantastisch toch, volgens mij hebben we een nieuwe energiebron gevonden en eigenlijk is dit ook zo, ze heet duurzame productie.  Vorige week nog was er zoveel wind dat men op bepaalde momenten in de dag negatieve prijzen kregen op de stroombeurs.  De gasprijs in Amerika is met tweederde gedaald door de vondsten van schaliegas.  Is het een dan het gevolg van het andere (lees daalt de prijs dan omdat we teveel stroom produceren op een moment van de dag of door de gasvondsten?)?  Het antwoord is nee.

De aangekondigde prijsdalingen zijn naar mijn mening niet duurzaam (lees korte termijnacties die vooral tot doel hebben om de perceptie van beste koop te creëren) want de noodzaak voor nieuwe investeringen in elektriciteitsproductie zijn niet kleiner geworden in ons land.  Ook zijn de objectieven om naar een duurzamer energiehuishouding te gaan niet verdwenen en zijn de nodige investeringen in onze energietransport netwerken niet kleiner geworden.

Het teveel aan duurzame elektrische productie op bepaalde momenten wanneer er teveel wind of zon is zelfs gevaarlijk voor deze jonge industrie, want zorgt voor instabiele prijzen.  Zolang we de teveel geproduceerde energie niet kunnen opslaan of verwerken tot een ander product gaat zij verloren.  De overheid dient een aanvullend kader te scheppen om met dit fenomeen om te gaan want dit gaat nog meer gebeuren en vooral veel vaker in de toekomst.  Dit bewijst trouwens ten dele al de stelling dat duurzame energie de goedkoopste is om te produceren, want ze is oneindig voorradig (toch voor wind en zon) maar we moeten natuurlijk eerst nog zeer veel geld investeren (en terugverdienen) om voor dezelfde betrouwbaarheid te zorgen.

Terug naar de goede energievoornemens (en andere voornemens natuurlijk). Ieder jaar probeer ik om drie objectieven voor het nieuwe jaar neer te schrijven (in gedachte).  Meestal lukt het wel om deze te realiseren, maar ze moeten wel enigszins ambitieus zijn.  Eén van de drie voornemens zijn meestal voor een ander of een ander doel. Wellicht is de ambitie om doelen te stellen terug te brengen naar het schrijven van onze nieuwjaarsbrief toen we nog op de lagere school zaten en we bij ieder nieuw jaar onze beste voornemens moesten verkondigen aan onze ouders.  Deze gewoonte ben ik gewoon blijven uitvoeren.

Dewelke dit zijn, houd ik meestal angstvallig geheim totdat ik ze bereikt heb (buiten voor een paar ingewijden), mocht een van de doelen niet haalbaar zijn probeer ik ze in het jaar nog te vervangen door een ander.  Probeer het ook eens.

Eén van de zakelijke doelen is om in 2013 minstens drie nieuwe biogasinstallaties te bouwen in Vlaanderen en een in Wallonië, met dan nog een uitbreiding op een bestaande site.  Wellicht komt er nog een bovenop in Nederland, maar de omgevingsfactoren zijn daar iets ingewikkelder (bijvoorbeeld grondprijzen zijn daar (nog) te duur).  Verder zal ook NPG zich gaan versterken om al deze investeringen te kunnen doen en de vele projecten die nog in ontwikkeling zijn verder voor te bereiden zodat we ook de jaren daarop verder zullen blijven investeren.

Eén van mijn privédoelen van dit jaar was trouwens verhuizen (naar de Voerstreek) en een oude hoeve (300 jaar oud) woonklaar te maken(wat gelukt is op tien maanden) en te voorzien van duurzame technieken (bijvoorbeeld isoleren met alleen maar duurzame materialen zoals houtwol, Isoflox, leemwanden, vloer/wand-verwarming, grond warmtepomp (horizontaal netwerk van 1 kilometer buis op 1m20 diepte in de tuin), zonneboiler(12 vierkante meter thermische panelen), zonnepanelen(7 KW) en intelligente houtkachel (aangesloten op het watercircuit zodat de waterbuffer onmiddellijk overschakelen wanneer men deze verwarming gebruikt)).  Uiteindelijk heb ik nu een machinekamer die bijna volledig computergestuurd is, maar door zijn vele pompen en tellers/wijzers/buizen (meer dan 2000 meter verwarmingsbuizen voor vloer/wandverwarming) wat lijkt op de machinekamer van een duikboot.  Boys will be boys zeker, maar in ieder geval is de verwarming van het huis 100% CO2-neutraal (verbruik warmtepomp is circa 4000 KWh per jaar, opwek met PV-panelen is 5500KWh per jaar bijvoorbeeld) en het verlies aan warmte is door de vele isolatie geminimaliseerd.

Verder zal in 2013 mijn energie blog geüpdate worden gezien deze nu reeds meer dan zes jaar in zijn huidige vorm dienst heeft gedaan. De vele lezers die iedere dag/week/maand de tijd nemen om deze blog en zijn artikelen te lezen zouden ook mee ingeschakeld kunnen worden door commentaar te leveren en eigen stukjes toe te voegen. Graag wil ik jullie allemaal een gelukkig 2013 wensen met veel wijsheid, vriendschap en gezondheid en iedereen bedanken voor zijn steun en enthousiasme.