Energie-Blog

André Jurres

Afgelopen woensdag werd nogmaals duidelijk dat de Belgische energiemarkt zich toch aan enige veranderingen mag verwachten.  De EDF topman Gadonneix lanceerde een boegschot door te zeggen dat zij een bod gaan uitbrengen.  En op zich vreemde gang van zaken daar Distrigas beursgenoteerd is en men dergelijke verklaringen eerst moet melden bij de beursverantwoordelijken gezien dit een impact op de beurskoers kan hebben.  Enkele uren later probeerde de woordvoerder van EDF om de schade te beperken door de woorden van de topman af te zwakken.  
Het is toch een wederkerend fenomeen om grote bedrijven te zien functioneren alsof ze alleen op de wereld staan, er werd hier geen rekening gehouden met de gevolgen van dergelijke woorden.  
Naar mijn mening zal de eigendomswisseling van Distrigas niet beslist worden door de bieders maar wel door de huidige eigenaar van Distrigas.  Gezien een ruil voorkeur blijkt te genieten, voor zover niemand een zogenaamde goodwill prijs biedt(lees zeer hoog), zal er toch een keuze gemaakt worden voor een versterking van de uitbouw van de internationale strategie van het bedrijf, een op zich normale handeling.
Het is echter wel te hopen dat onze regering of de Europese Commissie meekijkt wie de koper wordt daar een verkoop aan bijvoorbeeld EDF niet vanzelfsprekend kan geacht worden daar het morgen eigenlijk een zusterbedrijf is van Suez!  Gezien ze beide morgen als grootste aandeelhouder de Franse staat hebben kan men moeilijk zeggen dat dit de concurrentie gaat bevorderen.
Verder zal het toch relatief snel moeten gaan want een bedrijf als Suez heeft natuurlijk allang bepaald hoe ze zijn toekomstige gasbelangen in België gaat beschermen via de nieuwe fusiepartner Gaz de France!