Energie-Blog

André Jurres

Vorige week had ik het geluk om even in Zuid-Frankrijk te vertoeven onder andere, wat mij opviel was de overdaad aan zon in verhouding met ons bedroevend weertje in België.  Kijkende naar de daken van vele villa’s in het zonnige zuiden vroeg ik mij af waarom geen één een zonneboiler op het dak had.  Ga je naar landen zoals Griekenland en Spanje dan valt dit veel meer op.  Lokaal sprak ik met een eigenaar van een bouwbedrijf en vroeg hem waarom dit niet werd gebruikt.  Hij zei me dat niemand wakker ligt van dit vraagstuk en er ook geen ondersteuning was vanuit de overheid.  
Eventjes kreeg ik het gevoel van die verkoper die in de Sahara van het vliegtuig komt om paraplu’s te verkopen en het eerste wat hij doet is bellen naar zijn baas om te zeggen dat er een enorme markt moet zijn want niemand heeft er één.
De redenen waarom het evidente niet gebeurd zijn soms niet gemakkelijk te achterhalen, neem aan dat een stukje laksheid er ook wel voor iets zal tussen zitten.   S’morgens riskeerde ik mijn leven voor het halen van een vers stokbrood daar voetpaden tevens overbodig zijn.  Voor alles neemt men daar de wagen, de mensen keken naar mij alsof ik een zwerver was op zoek naar onderdak.  
Neemt niet weg dat ik iedereen in de vakantieperiode heel veel vakantieplezier wens!