Energie-Blog

André Jurres

De cijfers spreken voor zich, het marktaandeel van de dominante marktaandeel in de consumentenmarkt daalt steeds sneller. Na bijna tien jaar liberalisering in Vlaanderen heeft de burger eindelijk beslist dat zijn energiefactuur de moeite waard is om naar te kijken en dat er goede alternatieve leveranciers zijn.

Dat na vijf jaar stilstand vooral Essent dit jaar marktaandeel wint, doet mij goed, gezien mijn verleden als oprichter en baas van dit bedrijf. Na de dynamiek van de eerste jaren viel de groei eind 2006 helemaal stil om daarna in een soort winterslaap te vallen tot en met vorig jaar. Dat de hoofdoorzaak bij de klant zelf zit is iedereen in de sector wel duidelijk, maar de nieuwe manager van dit bedrijf heeft duidelijk de juiste focus, zijnde hoe word ik groter?

Tegelijkertijd zei deze manager dat het vijf voor twaalf is voor de meeste kleine leveranciers want de bevroren energieprijzen betekenen een zware hypotheek voor de nabije toekomst.  Meestal wordt er in het najaar opnieuw energie aangekocht in de groothandelsmarkt voor de klanten en net dit brengt nu sommige spelers in de moeilijkheden. Dit kan bijvoorbeeld doordat de voorwaartse prijstrend opwaarts is in de groothandelsmarkt voor gas en je op dat moment dat je moet aankopen als leverancier niet weet of je de hogere prijs kan gaan doorrekenen in de toekomst.

Geen enkele aandeelhouder kan hier genoegen mee nemen en het is dan ook duidelijk ,zoals ik gezegd had toen de bevroren energieprijzen werden aangekondigd, dat dit voor problemen zou gaan zorgen. Wat gaat de politiek nu doen nu verschillende spelers niet alleen hun gascentrales in de mottenballen steken, maar ook duidelijke signalen geven dat ze niet met verlies kunnen gaan verkopen in hun klantafdelingen/bedrijven?

Nu zijn er nog enkele bedenkingen te maken bij de afbreuk van het marktaandeel van de dominante marktpartij. Deze zijn:

-  Een marktaandeel van 50 % is nog altijd als zeer dominant te beschouwen als de rest van de 50 % verdeeld moet worden over tientallen andere leveranciers (waarvan dan nog een leverancier ook als historisch dominant kan gezien worden met een marktaandeel van plus 20 % zijnde EDF/Luminus) in het gezinnen segment.
- Het absoluut marktaandeel van SUEZ/GDF/Electrabel in een afnamevolume (dat wil zeggen alle bedrijven en gezinnen) is echter nog veel dominanter en dit heeft vooral te maken met de grote concentratie van het productiepark (elektriciteit).

Nu blijft het verhoogde vertrek van klanten naar een nieuwe leverancier een positieve opsteker naast alle problemen in onze sector en het is te hopen dat de consument wakker blijft.  Indien hij zijn factuur jaarlijks gaat blijven bekijken dan dient men wel rekening te houden dat klanten minder loyaal zullen worden en de nieuwe verworven marktaandelen geen zekerheid meer zijn. Dat de oude dame zich blijft roeren mag blijken uit de eerste speldenprik van de dominante marktpartij die in een keer met online tarieven komt die competitief zijn met de goedkoopste leveranciers. Dit zal niet het laatste schot voor de boeg zijn. Men moet de kracht van een kat in het nauw niet onderschatten, zeker niet een met zoveel reserves en slagkracht.