Energie-Blog

André Jurres

Belgische kernenergiesaga

Dat de Belgische regering probeert om twee kerncentrales tien jaar langer open te houden blijkt geen eenvoudige klus te zijn, het is dan ook al tien na twaalf.  De eigenaar van deze kerncentrales Engie/Electrabel gaf deze week een positief signaal in de pers met de wens om tegen eind juni tot een akkoord te komen.  Opvallend toch gezien het bedrijf eerder graag achter gesloten deuren onderhandeld.  Dit moet dan ook eerder als een schot voor de boeg gezien worden of een methode om later te kunnen zeggen dat het niet aan hun heeft gelegen.

 

Slaan en zalven noemt men dit, de regering…

Lees verder

World Hydrogen Summit

Afgelopen week was ik op dit event in Rotterdam en je zag de dynamiek van verandering voor je gebeuren.  In een jaar tijd is dit event maal drie gegaan zowel in omvang als in aantal bezoekers.  Dat landen als Nederland en Duitsland de weg tonen door te eisen dat nieuwe concessies op zee voor windparken systeem integratie oplossingen aanbieden is één van de motoren achter de uitbouw van groene waterstof: hoed af daarvoor.

 

De uitbouw van de nodige infrastructuur om waterstof als  toekomstige brandstof, grondstof en elektriciteitsopslag mogelijk te maken gaat nog jaren vergen…

Lees verder

Voorjaarsnota van Nederlandse regering

Drukke tijden in energieland want in Nederland kwam de regering met zijn voorjaarsnota.  Het energievraagstuk komt daarin ook aan bod in samenhang met de ambitie om te verduurzamen en de CO2 afdruk te verlagen.  Het is een octopus geworden met vele armen.  De critici zeggen dat van vele maatregelen niet bewezen is dat zij daadwerkelijk resultaat gaan opleveren, maar is deze fase niet één van “trial and error”? 

 

Gezien er niet zoiets is als één oplossing voor alle uitdagingen probeert men vele wegen uit. Toen ikzelf in 2007 begon met de ontwikkeling van wind en zon werd door…

Lees verder

Opvallende verschillen tussen Noordzee landen bij verduurzamen elektriciteitsproductie.

Dat de Europese Commissie duidelijke doelstellingen heeft qua verduurzaming en het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen is een beetje een open deur intrappen.  Er gaat altijd wel een lidstaat in oppositie maar men vergeet toch al snel dat het beleid dient goedgekeurd te worden in het Europees Parlement waar verkozenen inzitten van alle lidstaten.  Vervolgens gaat nieuwe regel- of wetgeving ook nog naar de individuele lidstaten om goedgekeurd en vooral geïmplementeerd te worden.

 

Dat België, en daarbinnen vooral de Vlaamse regering, één van de dwarsliggers is blijft…

Lees verder

Versnelling duurzame elektriciteitsproductie nodig maar vandaag niet mogelijk

De euforie over nieuwe windmolenparken op zee, de batterij opstellingen, de PV parken en de ambities voor groene waterstof ten spijt staat de verwachte en gewenste groei op spanning met de productiecapaciteit van de fabrikanten van deze productievormen.

 

Met het recente IPCC rapport in gedachte is een versnelling nochtans broodnodig, want moeder aarde wacht niet op ons met haar reactie op onze voetafdruk op de planeet.  Dat we minstens nog factor drie moeten versnellen op jaarbasis is een absolute ondergrens en eigenlijk zou maal zes beter zijn.

 

De aangekondigde…

Lees verder

Duurzaamheid is eerst en vooral een kwestie van consumptie aanpassen

Nieuws van de week :

 

De Europese Commissie duwt op het gaspedaal door fabrikanten te verplichten om goederen te herstellen en dit tot tien jaar lang.  We kunnen gerust stellen dat dit een voorbeeld is van duurzaamheid door weg te stappen van de wegwerp maatschappij.

 

Dat er inmiddels al een berg ter grote van de Mount Everest ontstaat met afgedankte mobiele telefoons houdt weinigen van ons wakker.  De afvalbergen worden angstvallig voor het oog onttrokken en liefst geëxporteerd naar “Verweggistan” landen.  Europa doet daar tot nu toe vrolijk…

Lees verder

Volth2 bereikt volgende belangrijke stap in het realiseren van de eerste grote groene waterstof fabrieken.

Even een kleine introductie van mijzelf betreffende onderstaande extract uit het persbericht van Volth2 dat eerder deze week werd verstuurd.  Zoals jullie weten schrijf ik alleen over mijn eigen dagelijkse activiteiten wanneer we echt een belangrijke volgende stap hebben genomen.  Deze keer gaat het over de toekenning in Nederland van subsidie voor de eerste groene waterstof fabrieken.  Een eerste keer is altijd speciaal en het is ook een mijlpaal voor de sector want na ons zullen er ongetwijfeld nog velen volgen.

 

De toekenning…

Lees verder

Langverwachte ontwerptekst Europese Delegated Act gepubliceerd

Dat de Europese molens in Brussel niet altijd even snel draaien is al langer geweten maar de publicatie van de Delegated Act betreffende het gebruik van duurzame productiebronnen voor de opwek van groene waterstof was een olifanten bevalling.

 

Blijft een beetje de vraag of de olifant een muis heeft gebaard want ondertussen is in de Verenigde Staten toch een behoorlijke voorsprong genomen met de kinderlijk eenvoudige IRA wetgeving/subsidie(Inflation Reduction Act).

 

De eerste reactie vanuit Europa en de lidstaten was er één van verontwaardiging over zo’n protectionistische…

Lees verder

Belgische kernenergie saga wordt soap

Het is nu twintig jaar geleden dat de Belgische toenmalige regering onder leiding van premier Verhofstadt de wet op de kernuitstap goedgekeurd heeft maar reden tot een feestje geeft dit niet.

 

De toenmalige regering waarvan de Groenen ook onderdeel uitmaakte en waar de toenmalige staatssecretaris Dhr. Deleuze de groter initiator was van de kernuitstap had wellicht toen enige logica voor zich en was tevens een daad van goed bestuur.  Goed omdat men lang op voorhand de sluiting aankondigde zodat het land en de volgende regeringen zich konden voorbereiden op de sluiting van meer…

Lees verder

Leveranciers bieden terug vaste energiecontracten aan, wat is de reden? Tijdelijk of zijn onze zorgen voorbij?

Het is toch sneller gegaan dan verwacht dat de eerste leveranciers in België en Nederland of vaste energieprijzen aanbieden of onder de door de overheid gegarandeerde maximum prijs overeenkomsten aanbieden.

 

Is dit tijdelijk of zijn we op weg naar een normalisatie van de markt na de enorme stijgingen in 2022?

De eerlijkheid biedt te zeggen dat niemand dit eigenlijk weet, we kunnen hoogstens in scenario’s denken die op hun beurt afhangen van factoren die we voor een deel niet in de hand hebben.

 

Het weer is er één van, de tot nu betrekkelijk zachte herfst…

Lees verder
 • De Telecom age

  Periode 1991-2002
  In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...


  Lees meer
 • Energy age

  In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...


  Lees meer
 • NPG energy

  Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


  Lees meer
 • André invest

  Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....


  Lees meer

Interessante Links

The way to get started is to quit talking and begin doing