Energie-Blog

André Jurres

PROJECT ONE WEER ONDER VUUR

De investering van Ineos in de Antwerpse haven in Project One blijft last houden van weerstand vanuit Nederland.  Opnieuw hebben de provincies Brabant en Zeeland bezwaar ingediend over de recent uitgegeven vergunning en meer bepaald over het onderdeel stikstofdepositie.

 

Over de grond van de zaak ga ik mij hier niet uit laten gezien hiervoor voldoende specialisten betrokken zijn of het bezwaar grond heeft.  Zeker na het indien van zijn nieuwe vergunningsaanvraag neem ik toch aan dat Ineos speciale aandacht heeft gehad voor het aantonen van eventuele weerslag van stikstof over…

Lees verder

Ieder voor zich en God voor ons allen

Europees industriebeleid bestaat op papier maar in praktijk is het vaak nog ieder land voor zichzelf.

 

Kleine landen hebben altijd een nadeel als het op wedijveren voor industrie tegen de grote lidstaten aankomt.  De aankondiging dat Arcelor Mittal meer interesse zou hebben om zijn fabriek in Duinkerken te verduurzamen en dat de fabriek in Gent tweede keus is heeft wellicht wel enige grond.

 

De Franse overheid heeft sinds enige tijd  grote middelen vrijgemaakt om de regio Nord Pas de Calais terug…

Lees verder

China loopt voorop in de uitbouw van duurzame elektriciteitsproductie

Het is onmogelijk om naast de groei te kijken van de uitbouw van duurzame energieproductie in de wereld, vorig jaar is er weer een halve TW bijgekomen en vele naties kloppen zich op de borst.  China alleen is goed voor meer dan de helft van alle investeringen.

 

Europa en de Verenigde Staten volgen op respectabele afstand en dat is toch opvallend te noemen. Ga je in het detail kijken dan is vooral de groei van geïnstalleerde zonnepanelen dominant te noemen, gevolgd door wind op land en zee.

 

En hier begint het schoentje wel wat te wringen bij mij, ondanks alle…

Lees verder

Kerstmis is voor de eigenaar van de kerncentrales wel met een hele mooie strik gekomen dit jaar.

Met veel bombarie klopten de Belgische regering en met op kop de premier en de bevoegde minister zich op de borst voor het bereiken van een definitief akkoord met de eigenaar Engie/Electrabel.

 

De “one million dollar question” die rijst is of  we nu blij moeten zijn met dit akkoord of niet?

 

Voor de bevoorradingszekerheid koopt men namelijk opties en vooral meer tijd wat op zich onder de noemer verstandig gecatalogeerd kan worden.  De  late beslissing van de Belgische overheid over de vraag naar verlenging, lees vijf na twaalf, is eerder het tegenovergestelde.

 

De…

Lees verder

COP28 in Dubai

De jaarlijkse hoogmis om het klimaat ter redden wordt steeds populairder. De meer dan 70.000 aanwezigen duiden meer op een concert dan een serieuze poging om nieuwe afspraken te maken om de temperatuurstijging tot 1.5 graad te beperken.

 

Er is bij burgers en bedrijven in ieder geval steeds meer draagvlak om de schouders er onder te zetten of in ieder geval een betere bewustwording. Bij de politiek is er in sommige werelddelen eerder een omgekeerde beweging.

 

Europa gaat gebukt onder een steeds rechtser politiek klimaat door enerzijds de vergrijzing en anderzijds…

Lees verder

Verkiezingsprogramma’s in Nederland deel 3

Met het doornemen van de hoofdlijnen voor klimaat en energie van een groot aantal partijen viel het me ook op dat veel partijen zelfs geen visie hebben voor 2050. Zoals in het vorige stuk gezegd zijn de klassieke partijen meestal wel bevestigend in hun wil om de Parijs akkoorden te respecteren.

 

Het zijn trouwens niet alleen de politieke partijen die worstelen met een lange termijnbeleid want ook de bevoegde ambtenaren hebben het er moeilijk mee.  Een goed voorbeeld zijn de voorbereidende begeleidende instrumenten voor de veiling van twee concessies, genaamd IJmuiden Ver. Het…

Lees verder

Verkiezingsprogramma’s in Nederland bekend, deel 2

Nu alle partijen in Nederland hun verkiezingsprogramma hebben gedeeld en men in een rechte lijn is naar de verkiezingen later deze maand is het de moeite waard om te kijken waar de verschillen nog zitten of waar men vaak dezelfde zaken ziet terugkomen.

 

Bijna niemand durft de Parijs akkoorden in twijfel te trekken, buiten de Boerenpartij om die stelt dat het vasthouden aan 1.5 graad opwarming geen fetisj mag worden en 2 graden ook wel goed is.  Op zich is pragmatisme altijd goed, alleen speelt men hier toch een beetje met vuur.  Welke opwarming dan ook, de gevolgen gaan voor…

Lees verder

Verkiezingsprogramma’s in Nederland bekend, deel 1

Afgelopen dagen maakten de vele partijen die Nederland rijk is hun verkiezingsprogramma bekend.  Zoals steeds bij de ene beter onderbouwd dan bij de andere.  Doorberekening door het Planbureau geeft in ieder geval al een indicatie dat men het aandurft dat een neutrale instelling nakijkt of de plannen enigszins betaalbaar zijn.

 

Het kwaliteitslabel dat vaak wordt gegeven aan zo’n doorberekening door partijen is vooral om aan te tonen dat men zijn huiswerk goed heeft gedaan, maar is helemaal geen garantie dat dergelijke plannen uitvoerbaar zijn.

 

Marktomstandigheden…

Lees verder

Duurzame energiesector laat van zich horen

Verschillende federaties en bedrijven uit de duurzame sector laten van zich horen en luiden de alarmbel.  Toch opvallend dat we op het eerste zicht op zo’n goede drie maanden van euforie naar alarm zijn geëvolueerd.  Nochtans zien we al langer de problemen op ons afkomen.  De grote stijging van investeringskosten van het laatste jaar tot wel 40% stijging zijn door de diverse overheden gemakshalve grotendeels genegeerd.

 

Alleen…

Lees verder

Gaat in België het licht uit na 2025?

Het afvallen van Eneco als mogelijke investeerder in een nieuwe gascentrale zorgt voor enige zenuwachtigheid en dat is meer dan terecht.  Zonder paniekvoetbal te spelen is de communicatie van Elia de Belgische TSO, Transmissie Systeem Operator, kristalhelder.

 

Zonder een 2.5 GW aan nieuwe bijkomende elektriciteitsproductie na 2025 komt de bevoorradingszekerheid onder zware druk te staan.  De sussende berichten vanuit het kabinet van de federale minister van energie in België zijn begrijpelijk, alleen zijn ze niet onderbouwd met feiten.

 

Dat België een goede…

Lees verder
  • Waterstoftijdperk

    In 2020 richtte André VoltH2 op. Groene waterstof wordt een van de manieren om industrie en vrachtvervoer te verduurzamen. Met deze onderneming wil hij pionieren op het vlak van groene waterstof. Doel is ....


    Lees meer
  • NPG energy

    Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


    Lees meer
  • André invest

    Naast mijn operationele activiteiten maak ik graag tijd voor studies die ik aan diverse overheden en bedrijven ter beschikking stel om zo meer inzicht of ideeen te geven in onze markten ....


    Lees meer
  • NPG energy

    Reeds in 2007 startte André samen Jacques de voorbereiding voor de ontwikkeling van een bedrijf dat lokale ontwikkelaars ging helpen in het verwezelijken van hun duurzame energieprojecten in de Benelux ...


    Lees meer
  • Energy age

    In 2001/002 vroeg een zakenvriend in Maastricht mij om hem en zijn directie bij te staan om een strategie te bepalen hoe om te gaan met de liberalisering in de energiemarkt. André richtte daardoor eind 2001 WattP ...


    Lees meer
  • De Telecom age

    Periode 1991-2002
    In aanloop naar het jaar 1998 werkte André voornamelijk voor TeliaSonera en Proximus in hoofdzakelijk Frankrijk, Nederland en Rusland waar nieuwe mobiele en ...


    Lees meer

The way to get started is to quit talking and begin doing